Geschiedenis Mindfulness

Mindful-Utrecht_buddhaDe cursus Aandachttraining is aan het eind van de jaren ’70 ontwikkeld door de Amerikaanse wetenschapper Jon Kabat-Zinn. Hij was arts in een academisch ziekenhuis in Massachusetts waar hij werkte met patiënten met chronische ziekten, vermoeidheid en pijnklachten, voor wie de reguliere geneeskunst geen oplossing (meer) bood. Voor deze doelgroep ontwikkelde Kabat-Zinn een 8-weeks trainingsprogramma dat hij Mindfulness Based Stress Reduction (MBSR) noemde. Niet lang daarna is op de Universiteit van Oxford de training doorontwikkeld voor patiënten die lijden aan geestesziekten. Dit programma staat bekend als MBCT, Mindfulness Based Cognitive Therapy.

Het programma leert “de kunst van bewust leven”. De training bleek enorm succesvol. Deelnemers rapporteerden na afloop van de cursusvermindering van fysieke klachten, toegenomen energie en vitaliteit, en in het algemeen een grotere kwaliteit van leven. Gaandeweg sloeg de cursus in steeds bredere kring aan. Niet alleen lichamelijke klachten, maar ook het leven van alledag brengt voor veel mensen vaak onrust of stress met zich mee. Inmiddels hebben miljoenen mensen het MBSR of MBCT programma gevolgd, elk met een andere achtergrond en reden. Sommigen komen om te leren ontspannen, anderen om beter met stresssituaties om te leren gaan, of om een leven met somberheid, ziekte en pijn beter te leren hanteren. Hoe dan ook, Mindfulness kan jou helpen een leuker, meer ontspannen en meer waardevol leven te leven.

De kracht van dit programma is dat het inzichten uit oosterse filosofie en westerse wetenschap met elkaar weet te combineren. De cursus pretendeert geen ziektes te genezen, maar reikt technieken aan om stress en (fysiek) ongemak beter te hanteren en meer te genieten van het leven door het oefenen met aandacht in het normale, dagelijkse leven. Je kunt Mindfulness leren in een compact programma van 8 weken.

Wil je meer weten? Laat hier je gegevens achter of neem contact op met Mindful Utrecht op 030-2600357.

START SNEL

Gratis proefpakket

Maak kennis met Mindfulness oefeningen en lees meer!